Een elektrische auto moet je opladen met een zogenaamde laadkabel. Doorgaans zijn er 2 types die je in de koffer van je EV kan aantreffen bij levering:
Type 2
De Type 2 kabel is zowat de meest gekende kabel. Hij bezit 7 polen, waarvan 5 gebruikt worden voor drie fase stroom (L1, L2, L3, N en aarding) en 2 om signalen uit te wisselen tussen laadpaal en je auto.

Deze kabel bezit namelijk een mannelijke en vrouwelijke stekker die passen in de auto en in de laadpaal. Deze stekkers worden in de laadpaal en auto gesloten wanneer de laadpaal met de auto communiceert dat de aansluiting volledig is en het laden gestart kan worden.
Dit voorkomt ook dat andere mensen ongevraagd de kabel uit de laadpaal of auto kunnen trekken, en er risico’s ontstaan met polen waar elektriciteit op staat.
Deze kabels zijn dus veilig te gebruiken, en kan je dus ook perfect op straat gebruiken zonder angst te hebben dat men je kabel steelt.
Let bij het aankopen van een extra kabel op het maximum vermogen van de kabel. Sommige spiraalkabels hebben namelijk maar een beperkt maximum vermogen, wat betekent dat het laden aan je laadpaal langer duurt dan met een dikke kabel met een hoger maximum vermogen.
Ook zijn er dunne kabels die geen drie fase stroom kunnen leveren, waardoor het laden 3x trager is. Enkel op auto’s die geen 3 fase omvormer hebben maar enkel aan enkelfase kunnen laden, geeft een kabel voor 3 fasen geen voordeel.
Mobiele lader
De kans is groot dat je elektrische auto ook met een zogenaamd mobiele lader wordt meegeleverd. Dit is een kabel met aan de ene kant een Type 2 stekker zoals in de voorgaande kabel, en aan de andere kant een stekker van een normaal netsnoer.

Ertussen zit evenwel een blokje elektronica dat kan communiceren met je elektrische auto, om het maximum vermogen en het sluiten van de stekker in de auto af te spreken.
Hiermee kan je dus je auto op elk stopcontact opladen.
Dit gaat natuurlijk trager dan aan een laadpaal. Een normaal stopcontact geeft 240V is gezekerd aan 16 ampère, maar deze mobiele laders zijn vaak beperkt tot maar 13A om overbelasting te vermijden.
Stroomkring

Denk eraan dat 13A op zo een stopcontact nog altijd continu 3.120 watt aan vermogen betekent, wat overeen komt met 3 ovens van 1000 watt elk. Het kan dus zijn dat als je tegelijk je auto laad terwijl je de oven en het fornuis gebruikt, deze apparaten toevallig allemaal op dezelfde kring zitten en de zekering uit slaat. Het is dan best om een ander stopcontact op een andere kring te gebruiken, of het laden van je auto even te onderbreken.
Verlengsnoer
Kan je met zo een mobiele lader een verlengsnoer gebruiken? Ja, dat kan. Let er hier wel bij op dat de meeste verlengsnoeren ook maar ontworpen zijn voor maximum 10A, dus het is aan te raden om te zoeken naar een degelijk snoer dat 16A ondersteunt.

Een onaangepast verlengsnoer kan warm worden en kan energieverliezen veroorzaken, waardoor de mobiele lader zich ook gaat aanpassen en minder vermogen gaat vragen. Het laden zal dus nog langer duren over een onaangepast snoer.
Let er ook op dat de stekkers niet nat mogen worden, en dat je best eerst het laden van de auto stopt en de laadkabel uit de auto haalt, alvorens de rest van het snoer los te koppelen. 10A en meer zijn relatief vrij hoge vermogens, en dat kan boogvorming veroorzaken tussen de contactpunten en de contactpunten beschadigen als je stekkers los maakt terwijl de auto laad.
Geef een reactie