Je kan nu thuis of vlak bij thuis laden, en je weet hoe ver je elektrische auto nu kan. Maar wat als je verder wil rijden dan het rijbereik van je auto? Waar kan je zoal onderweg laden?
Traag laden
Zoals in ons overzicht van types laadpalen beschreven, kan je aan een trage laadpaal je auto laden. Het gaat een tijd duren, maar vaak zie je dat er meer trage laadpalen al geplaatst zijn, dan dat je snelladers kan vinden.
Trage laadpalen zijn ideaal om tijdens een daguitstap of een paar uurtjes op een terrasje zitten wat rijbereik kan bij laden, zonder dat je er veel voor moet betalen of ver uit de buurt moet parkeren. Soms vind je zo een trage laadpalen ook bij supermarkten en parkeergarages, zodat je ze kan gebruiken terwijl je een stadscentrum of de supermarkt bezoekt.
Snel laden
De snelle laders tot 50kW zijn vaak terug te vinden bij tankstations en supermarkten. Er is niet veel aangenaams aan laden bij een tankstation, maar bij een supermarkt kan je wel op een half uurtje laden al 25kWh bij laden. Weeral zijn zo een laadpalen vooral geschikt als je op bestemming wil laden, maar in dit geval gaan we er van uit dat je er niet langer dan een uur zal staan.
Deze laadpalen kunnen ook een ideale uitvalsbasis zijn voor de EV-rijder die niet een eigen oprit bezit, niet thuis kan laden en in de wijk geen geschikte trage laadpaal vind. Elke week naar de supermarkt om tijdens het winkelen de batterij te vullen kan een passend alternatief zijn.
Supersnel laden
De supersnelle laders zijn uitermate geschikt voor langere ritten. Deze snelle laders vind je voornamelijk in de buurt van op- en afritten van snelwegen, en sommige snelladers staan zelfs bij snelwegparkings, al dan niet langs een bestaand tankstation en bijbehorende shop.
In meerdere Europese landen worden actief nieuwe locaties uitgebouwd van verschillende netwerken snelladers, zodat je ook met je EV doorheen heel Europa kan reizen.
Hier is de bedoeling dat je maximum een 20 minuten tot een uurtje staat te laden, bij voorkeur tot maximum zo een 80%. Dit is omdat de meeste elektrische auto’s zich net gedragen als je smartphone of laptop: de laatste 20% laden duurt vaak even lang als de eerste 80% laden. Je bent dus vaak sneller op je bestemming door telkens maar 20 minuten te laden en 2 uren te rijden, dan overal meer dan een uur te laden om telkens 2,5 uren te kunnen rijden.
Waar kan je laadpalen vinden?
Laadpalen horen in het navigatiesysteem van je auto te zitten, maar we merken vaak dat niet alle navigatiesystemen even goed georganiseerd en uitgerust zijn.
Het is dan vaak makkelijker om op voorhand op verkenning te gaan, met behulp van gespecialiseerde websites waar je makkelijk de locatie van alle soorten laadpalen eenvoudig kan vinden.
- Chargemap.com bied niet alleen een laadpas aan, maar ook een crowdsourced kaart waar je naast alle locaties van laadpalen, ook kan filteren op maximum vermogen en type van aansluiting. Daarnaast kan je bij vele laadpalen ook zien of deze vrij zijn, of bezet worden door een collega rijder. En tenslotte kan je op de infofiche van veel van deze laadpalen ook foto’s terugvinden die andere EV-rijders hebben genomen van de omgeving, zodat je op afstand al kan verkennen hoe de omgeving en de laadpaal er uit ziet. En tenslotte bied Chargemap ook een routeplanner aan die je helpt om een route te plannen inclusief alle nodige laadstops.
- NewMotion/Shell Recharge bied ook een kaart aan. Shell Recharge is de grootste Mobility Service Provider en met een account op hun platform kan je momenteel op zo een 150.000 verschillende laadpalen in Europa laden.
- Oplaadpalen.nl, Plugsurfing,
- OpenChargeMap combineert de gegevens van OpenStreetMap met crowdsourced locatiegegevens van laadpalen
- Supercharge.info geeft een overzicht van alle Tesla Superchargers, ook degene in aanbouw.
- De Tesla website heeft zelf een overzicht van alle Tesla Superchargers en tragere destination chargers
Een route berekenen
Da’s prettig dat je alle locaties van laadpalen kan vinden. Maar daarmee kan je nog niet eenvoudig achterhalen hoe je route eruit zou moeten zien.
A Better Routeplanner is een website en app die zich specifiek toelegt op deze problematiek. Je geeft in welk type van EV je hebt, en je kan je vertrek, bestemming en tussenstops invoeren. Je kan bij bepaalde types van EV’s zelfs de account van je EV koppelen aan de website of app, zodat de website of app vanop hun servers de batterijstatus van je auto kan inlezen en je route berekenen in functie van het resterende rijbereik en je gemiddelde verbruik.
Geef een reactie