Hoe ver kan ik rijden?

Zo, je hebt een elektrische auto en kan ‘m thuis of vlakbij laden. Je weet inmiddels hoe lang het duurt om ‘m vol te laden. Maar hoe ver kan je ermee rijden, voor je weer aan de laadkabel moet?

Verbruik

Net zoals een auto met benzinemotor of dieselmotor, heb je in een elektrische auto een bepaalde energie opgeslagen. Dit gebeurt bij een elektrische auto in de batterij.

Met die energie kan je een afstand afleggen. Die afstand is afhankelijk van hoeveel je verbruikt, en dus direct afhankelijk van je rijstijl. Net zoals je oude benzine- of dieselauto.

Met je oude benzine- of dieselauto hield je daarbij misschien rekening dat érg hard rijden een hoog verbruik gaf, maar dat filerijden en in de stad rijden ook een hoger verbruik gaf.

Elektrische auto’s reageren daarbij anders: op de snelweg verbruiken ze vrij veel, terwijl ze bij traag verkeer en stadsverkeer eigenlijk een voordeel hebben en vaak zuiniger zijn.

Meten

Het verbruik van je elektrische auto wordt, net zoals met je oude diesel- of benzineauto, gemeten in hoeveel energie je per kilometer of per 100 kilometer moet verbruiken, of hoeveel kilometers je kan afleggen met een bepaalde energie.

Bij elektrische auto’s drukken we die energie in Wattuur (Wh) uit, waardoor je vaak cijfers zal zien zoals een gemiddeld verbruik van 150 Wh per kilometer, of 15 kilowattuur (kWh) per 100 kilometer.

De norm

Autofabrikanten moeten verbruiksgegevens van hun auto’s opgeven. Om appelen met appelen te vergelijken, heeft men in Europa normen opgelegd om te bepalen hoe autofabrikanten hun auto’s moeten testen om een gestandaardiseerd resultaat te bekomen van het verbruik van hun auto.

Vanaf 1970 ging dit via de NEDC-norm. Deze kwam rond de eeuwwisseling onder vuur te liggen omdat de gebruikte test eigenlijk niet meer relevant was voor de toegelaten snelheden, en omdat sommige automerken de boordcomputer van hun auto’s zo programmeerden zodat de auto bij zo een test kon herkennen dat ie getest werd, en zo een zuiniger resultaat ging leveren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het emissieschandaal waarbij VW betrapt werd op het specifiek programmeren van hun auto’s om een zo zuinig mogelijk resultaat tijdens de NEDC-test op te laten tekenen, dat absoluut niet door hun klanten kon nagebootst worden.

Sinds september 2017 is de NEDC-test vervangen door een nieuwe WLTP-test, die poogt een realistischer resultaat op te geven dan de oude NEDC-test.

Jammer genoeg is ook de WLTP-test niet perfect accuraat. De WLTP-test volgt namelijk een test-scenario dat maar even kort een hoge snelheid aantikt, en snel terug snelheid terugneemt. Dat geeft EV’s het voordeel dat ze veel van hun energie kunnen recupereren door regeneratief remmen, maar geeft niet correct weer dat EV’s tijdens het rijden aan snelweg-snelheden niet die energie terug kunnen regenereren en bijgevolg relatief gezien veel energie besteden aan het overkomen van de luchtweerstand.

Dit alles zorgt ervoor dat veel merken vaak nogal optimistische cijfers laten optekenen in hun advertenties, en autojournalisten deze gegevens vaak klakkeloos overschrijven. Vaak hebben deze autojournalisten ook niet de tijd of de mogelijkheid om de auto volledig te testen, en echt te achterhalen hoe ver je met een EV kan rijden. De boordcomputer van veel auto’s liegt vaak ook, omdat deze zich ook laat beïnvloeden door de norm die de constructeur opgeeft, en niet altijd door de realiteit.

De realiteit

Ondanks dat er dus nog altijd met cijfers gegoocheld wordt, kan je er vaak wel veilig van uit gaan hoeveel elektriciteit je in je auto hebt geladen, en zijn de reeële gebruikscijfers vrij accuraat in de meeste EV’s. Het enige wat dus wazig blijkt, is de Guess’O’Meter (GOM), de meter die beweert hoeveel rijbereik je nog zou hebben.

Om zelf accurater te achterhalen wat je bereik is, kan je namelijk beter bij volle batterij je batterijlading delen door je verbruik per kilometer. Kan je auto bijvoorbeeld 50 kWh opslaan in de batterij, en is je verbruik 150 Wh per kilometer, kan je zo het reële bereik berekenen:

50000 Wh / 150 = 333 km 

Vanzelfsprekend kan je conversies doen van en naar kWh, dus:

50 kWh / 15 kW = 3,33 * 100 km

Het scheelt dan ook als je in de auto het display van de resterende energie in je batterij in percent-weergave omzet. Want dat percent kan je weer gebruiken in je berekening om te achterhalen hoe ver je kan rijden als je batterij niet meer 100% vol is. Sta je ergens met 35% batterijlading met een EV met een batterij van 50kW en een gemiddeld verbruik van 150Wh, kan je dus dat ook berekenen:

50.000 Wh * 35% / 150 Wh = 116,6 km

Zelf berekenen

Met onderstaande calculator kan je eenvoudig zelf je verwachte rijbereik berekenen:


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *